© Rootsville.eu

Gevarenwinkel #26 (Buurtdag)
The Die Hards - Trainbills - Fenix - JJR - Billy Joel Experience
Varenwinkel (Buurtdag) (22-08-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: Gevarenwinkel Festival


© Rootsville 2024


and the beat goes on...want ter hoogte van de alweer vol gelopen 'kemping' hoorde ik het al. Rosamunde, schenk mir dein Herz und sag: "Ja"... gelukkig hadden we aan ons 'ma' geen toelating moeten vragen want we weten dat 'The Die Hards' op de buurtdag van 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival' iedereen hier komen te verwelkomen alsof het 'French Quarter' in, de Broekstraat van 'Varenwinkel' werd neergeplakt.

'Gevarenwinkel' zelf is aan zijn 26 editie toe maar deze 'buurtdag' kwam te ontstaan in 2017 als een 'Birthday Bash' van 'Den Doc' en Suzanne van de Vic. Ook deze dag kwam uit te groeien tot een ware belevenis naast het blues & roots geweld van het weekend. Ook 'The Die Hards' waren er bij vanaf dag 1.

Klassiekers als 'Down By The Riverside', 'When The Saints Go Marching In' en 'Hello Mary Lou' zijn enkele deuntjes die het wachten op de officiële opening meer dan aangenaam maken en zo groeide deze coöperatieve samenwerking tussen de 'Fanfares' van Herselt en Oevel uit tot een volwaarige blazerskapel die ambiance hoog in het vaandel komen te dragen. Hun nummers worden als steeds best gesmaakt en de hout- en koperblazers geven hier weerom het beste van zichzelf en zien we de weide tussen de twee tenten gestaag aangroeien tot we later zo goed als een verzadiging zullen komen. Yep, buurten dat kunnen ze hier nog in Varenwinkel met daarbij nog eens genieten van een wat een geweldige 'cover' avond zou gaan worden.

Een certitude is sinds een paar jaar ook dat de blues- en rootsliefhebbers de camping al een dagje vroeger dan het feitelijke festival komen te bevolken. Er zijn zelfs zoals steeds enkele 'early birds' die hun nestje als sinds woensdag hier komen te bouwen. Lijkt een beetje op de grote ooievaarstrek die steeds weer onder een kompas naar hun zelfde locatie komen af te zakken.

Een verbroedering van Belgische, Nederlandse en Duitse muziekfans met daartussen ook een toegewijde sax speler uit het Nederlandse Noord-Brabant die haar skills als een nieuwe Candy Dulfer nog weet te onderdrukken op dat Belgische intrument maar met daarbij de belofte om het volgend jaar mee te gaan brengen als was het maar voor een recital op de 'Kemping'. Organisaties als 'Mine Blues', 'Move2Blues' en 'Oetsloven Blues' kon je zo ook al bij de vroege duiven rekenen.

'Candy' Pepers met twee van de steunpilaren van 'Gevarenwinkel'

Op deze buurtdag staat er telkens een tribute band centraal en dit jaar is dit de 'Billy Joel Experience'. Zoals steeds is er ook de werking voor een goed doel en dat is dit jaar 'Feestvarken' een vereniging die zich komen in te zetten voor kinderen die in armoede leven en later op de avond een 'special effect' zouden toedienen aan deze buurtdag.

Wanneer de yell 'Varenwinkel' over de weide galmt is dit het moment dat 'MC den Doc' aka 'De Blues dokter' iedereen tot aan het podium komt te roepen om van start te gaan met de editie van 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival'. Deze Trainbills brengen een mix van niet alledaagse nummers van weleer. Ze gaan de uitdaging aan om nummers uit te kiezen die door de meerstemmigheid en/of complexiteit niet voor de hand liggen. Dit vijftal heeft er steeds veel ‘goesting’ in en dat is te merken eens ze op het podium staan. ‘Trainbills’ bestaat uit Paul Eyckmans (zang, git), Stijn Van Turnhout (zang, bas), Pieter Laureys (zang, keys), Erik Thijs (zang, drums) en  Bert Thijs (zang, akoestische gitaar).

Deze 'Trainbills' nemen ons zowaar meteen een heel stuk terug in de tijd met nummers als 'Magic Carpet Ride' van Stepenwolf en een toch wel verrassend goede versie van 'All The Young Dudes', in 1972 geschreven door niemand minder dan David Bowie maar wereldberoemd gemaakt door 'Mott The Hoople' en zo bevinden we hier ons midden in een hoop nostalgie. Het enige storend element is dat de PA-technicus wat hardhorig moet zijn.

Met 'Handle Me With Care' van die supergroep 'The Traveling Wilburys' en het mooie "When My Guitar Gently Sleep' uit dat beroemde 'White Album' van de 'Fab Four' wordt de sfeer op dit vroege aanvangsuur hier op 'Gevarenwinkel' alsmaar intenser met dank aan deze 'Trainbills'. Nee dit vijftal schuwt de hoogstandjes niet en brengen ook nog Jackson Brown's 'Running On Empty' en de 'Wall Street Shuffle' van 10CC.

Nog maar een trapje hoger met 'Take It Easy' van 'Eagles' al miste ik wel die indrukwekkende banjo solo erin. Voor mij hoefde die van 'Trainbills' zich niet meer te bewijzen maar nog steeds bleven ze in de 'music legancy' zorgen voor een muzikaal stapje hoger zoals 'Make Me Smile' van Steve Harley & Cockney Rebel' van wie we hier op dezelfde plaats een paar jaar geleden de real deal konden beluisteren. Top, of wat dacht je van 'Mr. Blue Sky' uit 1977 van de 'Electric Light Orchestra'. Jazeker deze 'Trainbills' verdienen een bisser.

stiekemerds die op de foto willen, net nu de 'Jo' om bier is...schäm dich!

Van den ijzerenweg gaat het nu via de directe lijn via het station van Aarschot naar de formatie Fenix. Met Bert Lievens (derde in The Voice 2017) en Lynn beschikken ze over een ijzersterke Kempische vocale tandem. Limburgs drummersbloed en Hagelandse bassen pompen energie in het rond. Voeg daar een geolied gitaristen duo aan toe en beleef een opwindende muzikale trip! Met onze zorgvuldig samengestelde set bereiken we jong en oud. Stuk voor stuk songs die de tand des tijds doorstaan.

Nu weet ik uit ervaring bij een dorpsgenoot van mij en nog wel wat andere deelnemers aan die mallemolen van VTM dat dit nooit een garantie is voor succes maar wel voor bekendheid in het algemeen. Begin deze maand zagen we het ook nog op 'Oetslovenblues' met Kobe Simoens van 'The Mighty Black Camel Blues Band'. Een geweldige stem maar het contact met het publiek daar staat de bekendheid van VTM dan weer tussen.

Benieuwd hoe het Bert en Lynn het er hier zouden vanaf gaan brengen. Met zekerheid kunnen we wel stellen dat het grote podium hier dichtbevolkt lijkt met een horde die-hard fans. Fans die hun nummers hier gaan mee kelen net als de rest hier van het nog steeds toenemende buurtcomité. Ook uit de Nederlandse kelen vloeien moeiteloos de hits als 'Livin On A Prayer' en zelfs bij 'Ik Wil je, Blijf Bij Me' van 'De Kreuners' gaat het dak er hier net niet af.

Ook het aanstekelijke 'Footloose' uit de gelijknamige film blijft hier voor de ambiance zorgen bij hun talrijke fans. Of wat dacht je van een uitzonderlijke versie van Dolly Parton haar 'Jolene' al blijven de toonaarden alleen voor Dolly haalbaar in de tand des tijds. Ook krijgen we 'Beat It' van die 'King of...' en met 'Sex on Fire' komt het talent van onze Dirk hier bovendrijven.

De energie straal er wel af bij deze 'Fenix' maar velen onder ons moeten ook hun krachten sparen want er staan nog twee dagen van 'Blues & Booze' op ons te wachten. We genieten nog net van 'Always On The Run' en een stukje rock 'n show met 'Rage Against The Machine' om zo dan maar de knop terug om te draaien naar een ander tijdperk.

buiten bracht één van de sponsors de 'PR' dan weer over the top!

Tijd nu voor de 'JJR' band met daarin Jan Bas, Nico Vanhove, Jimmy Schrijvers en Davy Jansen. Met hen krijgen we een flashback richting 'Creedence Clearwater Revival en de ongenaakbare 'Rolling Stones', al zal de swamprock van CCR hier vanavond ongetwijfeld hoogtij gaan vieren.

Met het horen van de rifjes van 'Born On The Bayou', 'Suzy Q' en 'Lookin' Ou My Backdoor' is het voor deze 'JJR' band a peace of cake om aand de rootstent het bordje 'Sold Out' te hangen. Totaal iets anders nu maar het nostalgisch gevoel blijft hier zomaar de bovenhand nemen. We rollen van de ene naar de andere hit van John Fogerty en de zijnen en laten ons hier gewoon inpakken door een stelletje wereldburgers met nummers zoals het fantastische 'Green River' of één van de zeldzame covers die niet door John wereden geschreven zoals eerder het klankbord van de Suzy Wafels' of Screamin Jay Hawking's chartbuster 'I Put A Spell On You' uit 1956.

Gelukkig bleven we vanavond gespaard van tropische temperaturen al bleef de temperatuur hier bij deze 'JJR' enkel maar stijgen. Na 'Bitch' van de Stones en 'The Old Man Down The Road' van Fogerty ging hier al vlug cresendo in bij het horen van 'Proud Mary' en we misten zelfs tante Tina niet.

Allée Mick it's your turn met 'Miss You' maar ook al is de 'Blauwe Maan' weerom verleden tijd toch blijft 'Bad Moon Rising' er staan als een klok net als in de summer of 69. The hits they kept on comming om na 'Fortunate Son' het doek te laten vallen op hun passage alhier.

Even toch nog met 'vzw Feestvarken' het goede doel van deze editie van 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival' voorstellen en zo werd de 'Mic' door MC Den Doc' alweer vlug doorgegeven aan Koen van deze organisatie. Zijn oproep om bellen te gaan blazen waardoor ieder 'belletje' dan weer een kind in armoede symboliseert werd hier massaal opgevolgd of wat dacht je?

Tijd om de hoofdact voor vanavond te presenteren en dat is 'The Billy Joel Experience'. Dit Nederlands collectief grasduint in de wereld van Piano Man’ Billy Joel’ en zullen alvast diens mooie tijdloze nummers doen herleven. Initiatiefnemer en draaischijf van deze ‘Billie Joel Experience’ is pianist Alexander Broussard. Hij laat zich begeleiden door Marcello Briganti (basgitaar& backing vocals), Dennis Servaes (keyboard & backing vocals), Danny de Louw (drums), , Robbert Tuinhof (saxophones, flute, harmonica, percussie en accordeon) en Freek Volkers (gitaar & backing vocals) en zo krijgt iedere muziekliefhebber hier vanavond zijn deel van geliefde covers.

Akkoord den echte 'Billy' is net buiten budget van 'Gevarenwinkel' maar met deze 'Billy Joel Experience' komen we toch dicht bij. Er komt nog een stukje intrumentale 'Piano Man' door Alexander bij te pas om iedereen nog terug de grote tent in te krijgen maar eens zover was dit het lont aan het spreekwoordelijke kruit.

Met nummers als het explosieve 'You're Only Human' en 'My Life' werd het overduidelijk dat ook als is dit niet de real deal er meer dan genoeg fans voor het podium zich kwamen te verdringen om al de hit zo mee te kunnen beleven. Hit als 'She's Always A Woman' en 'Just The Way You Are' maken dat Billy Joel nog steeds wordt geliefd ook tussen de 'Varens van Varenwinkel'.

'Tell Her About It' en oh,oh,oh, The Longest Time' het zijn stuk voor stuk oorwormen die we door de jaren heen willes nietes in ons hoofd zijn binnen gedrongen en dus allemaal zijn opgeslagen in ons 'Prulare Tantum'. Een ware apotheose volgt er nog met 'Uptown Girl' en uiteraard 'Piano Man' en dan valt het doek over een meer dan fantastische eerste dag van deze buurtdag op het 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival'. De avond die is dan al lang gevallen...

En voor wie het nu nog te vroeg is om huiswaarts te keren is er nog spinner 'The Nurse' die in de rootstent jullie beentjes een laatste maal vandaag zal doen losgooien. Amuse toi want de deuren sluiten om 02.00!. Morgen beginnen we eraan met de real deal rond de klok van 18.00! Met morgen Dewollf, The Cinbelli Brothers, Robbin Kapsalis & Giles Robson, Matt Schofield en Thomas Frank Hopper.

wil je erbij zijn, dan eerst voorbij deze dames...

blues sisters in arms

ja,ja lach maar want morgen is het niet meer van de 'poes' ;-)

CU Tomorrow on...

voor een afspraak met het 'kieke'